Viikonloppu hurahti Pohjoisten Belgien järjestämällä PK-leirillä, jonne ajelimme perjantaina. Silloin otettiin hieman tottista ja me koitettiin saada vinkkejä metriseen ja katsottiin vähän eteenmenoa. Metrisen kanssa tahkottiin jonkin verran eri tyyleillä miten saatais pomppua paremmaksi, otettiin välillä lankkuja pois useampia ja koitettiin hyppyyttää ihan läheltä edestakaisin ilman kapulan noutoa. Kiven takana se puhdas hyppy meinaa olla. Loppuun saatiin kuiten ihan ok onnistuminen ilman kapulaa. Eteenmenossa ei ihmeitä, hyvin etenee, hieman vaan himmas vauhtia lopussa kun ei lelua näkynytkään nurtsin toisessa päässä. Kerrasta maahan ja ok.
Lauantaina suunnattiin jälki hommiin. Aamupäivästä tehtiin ensin keppi-motivaatio jälki, Sari teki Nepulle about 40m pitkä ja sille  välille 8 keppiä. Vanheni ehkä vartin. Tämä meni ihan hienosti. Sitten tehtiin janalähtö harjoitukset, meni ihan ok, parempikin oisi voinut olla. Sitten tallottiin iso esineruutu, jonne paljon esineitä (15?) ja sinne läksittiin koiran kans käveleksimään, josta se sai nostella esineitä mielin määrin. Ihan ok.. joitakin esineitä kohtaan on hieman valikoiva ja meinasi vähän olla hämillään koko touhusta kun koiralle ei sanottu mitään käsky-sanaa, niin meinasi Neen oma-aloitteisuus olla taas hukassa. Törppö käveleskeli välillä vaan minun perässä kun taaplailin siellä ruudussa itsekin edestakaisin.
Sitten ruokatauolle.
Tauon jälkeen käytiin tekemässä kaikille samanlaiset jäljet toinen toisillemme. Jälki kaavio meni jotensakin näin 100m suoraan, 150m vasen, 200m vasen, 50m vasen, 50m oikea, 50m vasen, 50m vasen 50m oikea.. sinne välille 6 keppiä. Jäljet jätettiin vanhenemaan ja käytiin tekemässä suikale-esineruutu, sinne 3 esinettä. Esineruutuun lähetettäessä ei irronnut kunnolla aluksi taakse asti. Sain uusintakäskyillä sen kuitenkin irtoamaan kunnolla ja ruudusta nostatin kaksi esinettä. Luovutukset oli ok. Ja sitten..
Niille jäljille yksitellen. Nepun jälki ehti varmaan vanhentua noin.1,5-2h. Maasto oli rutikuivaa jäkälämaastoa. Alku meni heti persiilleen kun lähti takajäljelle. Siinä sitten alussa säädettiin ja jotenkin päästiin alkuun, vaikka kyllä heti alussa jo tuntui että Neepi kohan tallustelee ja on tekevinään jotakin, mutta jäljestä ei tietoa.. Ehdittiin jonkin matkaa mennä eteenpäin, kun kouluttaja(Petri Kettunen) kehoitti ottamaan hieman takaisin päin, jotta saataisiin koira jäljelle kunnolla.  Välillä tuntui että ei tästä tule yhtään mitään ja kulmat meni kans persiilleen. Keppejä nousi kuin nousikin kyllä yllättäin 5kpl, viimeinen jäi nostamatta kun noin metrin päässä kepin sijainnista sivullepäin Nee löysi jotan syötävää maasta ja alkoi mutustella sitä. Siihen päättyi se jälki. Kouluttaja neuvoi pitämään tiukempaa "jännitettä" liinasta ja voin olla lähempänä, itsellä ollut liian löysä ote liinaan ja tyyliin taaplailen 10metrin päästä koirasta, jolloin sillä on suurempi riski lähteä pyörimään mihin sattuu. Ja vielä lopuksi tehtiin pikkupikku-pikajälki niin että kouluttaja käveli about 30m, johon jätti kepit, ja neuvoi kuinka veisin Neppua siitä. Tämä ok, mutta kylläpä tuntui, että koissulla alkoi olla jo väsy noin rankan päivän jälkeen. Ei ollut sitä samaa intoa lähteä jäljelle kuin mitä on normaalisti arkena sen jälkeen kun on ollut päivän kotona. Hyviä neuvoja kuitenkin saatiin, koitetaan muistaa neuvot jatkossakin.
Tänään eli sunnuntaina oli vuorossa hakuilua. Alkuun tehtiin Nepun kanssa sellainen treeni, joka yleensä ollaan tehty koti-porukassa, jotta kouluttaja (Jouni) pääsee jyvälle mitä osataan. Se meni ihan ok ja neuvot olikin seuraavaksi alkaa opettelemaan kiintorulla ja oma liikkuminen keskilinjalla. Tyhjiä pistoja treeneihin mukaan ja ne piilot. Kokeiltiin aamupäivästä myös ottaisiko jo kiintorullan, mutta Neepi oli vaan etsinyt irtsikkaa kun kouluttaja yritti saada sen hoksaamaan että pannasta roikkuu rulla. Ja rullakin meni pari kertaa jalan alle, kun siinä ihmetteli. Pitää jotenkin osata katsoa nyt pannasta säädöt kohdilleen tai jopa pienentää pantaa. Tehtiin sitten niin, että koko panta irti kaulasta ja Nee haki maalimieheltä sitä, se onnistui. Se on jotenkin vaan ehdollistunut noihin letkunpätkiin, että ei muka alkuun kelvannut rullapannan "rulla" suuhun.
Lounasteltiin välillä ja sit uudestaan samaan paikkaan ottamaan erä2.
Nepulle maalimies valmiiksi eka yhden piilon taakse ja sieltä haki rullapannan (pantaosa solmittiin pienemmäksi myttyräksi, että oli helpompi kantaa). Tokalta maalimeheltä toiselle puolelle sama juttu. Näytti vaan välillä siltä, kun katsoi työskentelyä, että nenän käyttö on heikohkonlaista ja menee näöllä. Eli maalimiehet pitää tästälähtien treeneissä olla kunnolla piilossa! Tässä välissä muistaaksen otettiin tyhjää, ei meinannut ensin kunnolla irrota ja jäi kuselle(tästä pieni karjaisu-toruminen), uusintalähetyksellä ok, ja läksin itse taas reilusti sillä aikaa keskilinjaa eteenpäin kun koira tarkasti aluetta. Sitten lähetys alueen toiselle puolelle, joka piti olla helppo, mutta eipäs enään irronnutkaan. Menikö herne nenään minun toruista? Otettiin haamu, jolloin irtosi. Siellä oli maalimiehellä taas tavallinen irtsikka jonka kämmäs ja pudotti ja heti alkuunsa, sai kuiten maalimiehen avustuksella sen takaisin tuodakseen. Näytölle meno ok. Lopuksi tehtiin sitten vielä motivaatiota nostattava lähtö, eli näki keskilinjalla kun kaksi maalimiestä lähti edempää molemmille puolille yhtä-aikaa huutaen Neppua. Sain ohjeeksi, että lähetä koira sinne kummalle puolelle haluaa. Neppu katsasteli vuoroin molemmille puolille ja päätyi sitten tuijottelemaan pakenevaa Karoliinaa ja sinne lähetys, joka nyt hyvä. Näytölle lähtiessä kerran pysähtyi minua toljottamaan, mutta jatkoi oma-aloitteisesti matkaa ja kiihdytti loppua kohden. Rankka päivä varmasti taas koiralle kun ei ole muutoinkaan näin pitkiä hakutreenejä tottunut ottamaan, mutta pitääpä vaikeuttaa pikkuhiljaa omissakin treeneissä, kun nyt saataisiin ensin tuo kiintorulla opetettua.
Oli oikein silmiä avaava leiri.
Ajatuksia mitä itsellä heräsi molemmista lajeista, että paljon on vielä opittavaa ja vielä vähän epävarmalta pohjalta tulisi lähtö kisoihin. Ehkä hyvässä lykyssä tuo jälki saattaisi mennä.. Katsotaan mitä teen, yrittelenkö saada sitä jo johonkin kisaan mahtumaan. Haun kanssa on vielä paaljon juttuja, mitä pitää saada treenattua ja koiralle enemmän nenä auki.. Nyt ollaan hinkutettu niin paljon vähään aikaan eri juttuja, että ehkä pieni tauko tekisi terää etten aivan tapa tuon koiran intoa harrastamiseen. Parin viikon päästä olisi Tokon SM:t ja siihenkin olisi viilattavaa.. Taidamme keskittyä nyt tokoilemaan enemmän pariksi viikoksi ja leikkimään. Katsotaan josko käydään jotain helppoja jälkiä jossain välissä tekemässä. Hakuhommista tosiaan seuraavaksi opetellaan se kiintorulla.